Der er intet som bluser, sweatere, huer, halstørklæder… det er næsten kun fantasien der sætter grænserne…, som er strikket i Alpacagarn, og heldigvis er der mange forskellige garner med Alpaca, måske er det også derfor at Alpacaen har så mange forskellige stavemåder? Det staves Alpaka med et enkelt K og Alpaca med C, i dag bruger de fleste nok Alpaca med C men der er også virkelig mange der skriver Alpakka med dobbelt K, det kunne måske hænge sammen med at vi er så mange strikkere der er glade for Sandnes og deres børstet Alpakka.
Alpaca Garnets Kvalitet
Alpacagarn er et helt fantastisk garn, det er utroligt blødt og mange der ikke er så glade for uld fordi de oplever at det kradser, har et meget bedre forhold til Alpaca garnet, men da uld-følsomhed er så individuelt, tør jeg ikke sige at alle vil opleve at det er 100% kradsefrit, men næsten.
Alpaca garn føles meget let, samtidig med at det har en stor slidstyrke, hvilket betyder at dit strik i Alpaca garn kan holde dig varm længe.
Alpacagarn er også i topkvalitet når det gælder om at holde varmen, og generelt have en behagelig kropstemperatur, Alpacaer lever nemlig i meget varierende temperaturer.
Det siges at Alpaca garnet er 3-5 gange varmere end almindelig fåreuld, men da det også lukker overskudsvarmen ud, opleves det sjældent som alt for varmt.
Alpacauld indeholder ikke lanolin som vi kender det fra fåreuld, i stedet er fibrene i Alpaca Ulden meget fine og nærmest silkeagtige, og den spundne Alpaca virker oftest lidt mere langfibret, derfor egner det sig heller ikke så godt til de helt små babyer der kan inhalere fibrene i Alpaca garnet.
På trods af at der ikke er Lanolin i Alpaca Ulden, absorberer det ikke meget vand, derfor vil du heller ikke opleve at rent Alpacagarn nemt bliver vådt og tungt.
Men ellers er Alpaca garn fantastisk til nærmest alle former for tøj, også til børn.
Om Alpacaen
Alpacaerne er oprindeligt fra Peru og meget af det Alpaca garn vi strikker med i dag, stammer derfor også fra Peru, i dag er det stadig omkring 80% af verdens Alpacaer der lever i Peru.
Alpacaerne lever primært i Andesbjergene, hvor de græsser hele året i en højde der ligger mellem 3500 – 5000 meter, det betyder at de bliver udsat for store temperaturskift og deres uld derfor egner sig til temperaturer der ligger fra 20 plus grader i dagtimerne og helt ned til minus 30 grader i nattetimerne.
En voksen Alpaca har en højde der ligger mellem 81-99 cm og vejer mellem 48-84 kg, så de er ikke voldsomt store, heldigvis giver en voksen han Alpaca alligevel op til 7 kg Alpaca uld om året, ud af de 7 kg vil der være omtrent 3 kg Alpaca der er i den bedste kvalitet.
Der er 22 forskellige naturlige nuancer hos Alpacaen, lige fra hvid til sort over forskellige brune og grå nuancer.
Suri og Huacaya
Der findes to slags Alpacaer nemlig Suri Alpacaen og Huacaya Alpacaen, forskellen på de to Alpaca arter er ulden.
Huacaya Alpacaen har en kortere uld og ser mere bamset ud
Hvor Suri Alpacaen har en meget længere uld, der minder lidt mere om dreadlocks eller som vi kender det fra Komondor hunderacen.
Derfor bliver garnet fra Suri Alpacaen også lidt anderledes i strukturen end ulden fra Huacaya.
Der er langt færre Suri Alpacaer end der er Huacaya Alpacaer, hvilket også er grunden til at der ikke er helt så meget Suri Alpaca garn i butikkerne.
Baby Alpaca
Den bedste og fineste Alpaca uld kaldes Baby Alpaca, det er ikke fordi ulden stammer fra Baby Alpacaen, for Baby Alpacaer kan slet ikke undvære deres uld.
Hvornår man klipper Alpacaen første gang afhænger af årstidens temperatur, det må nemlig ikke være for koldt, men Alpacaens første uld er finere og blødere end den vil være ved fremtidige klipninger.
Dog er der steder på ældre Alpacaer hvor ulden er lige så blød som baby alpacaens uld, derfor indgår denne uld også ofte i Baby ulden, et af de fine steder på en Alpaca er f.eks. ved halsen.
Baby Alpaca Uld stammer fra de fineste steder på en Alpaca, f.eks. omkring halsen.
Populære Alpaca blandinger
Alpacagarn fås ofte i ren Alpaca men det betyder ikke at der ikke er andre muligheder, Alpaka garn egner sig nemlig fortrinligt til at blive blandet med både silke, uld og Merino.
Der er også Alpaca garn hvor der er tilsat en styrkende fiber som Nylon eller Polyamid, nogle af garnene er blandt andet blow yarn eller strømpegarn med Alpaca.
Forslag til Alpacagarn
Vil du gerne finde Alpaca garnet til dit næste projekt kan du kigge på nogle af disse garner:
Hos Rito har de flere forskellige slags Alpaca garner du kan vælge mellem der ren Alpaca, Alpaca med uld, Alpaca med silke mm.
Drops Alpaca er en lækker 100 % alpakagarn der også er økonomisk i brug, løbelængden er 167 m pr. 50g og strikkefastheden er 23 m x 30 p Køb Garnet her
Dale Garn Alpakka er også et 100 % Alpaca garn, garnet er et 3-trådet, kan garn, løbelængden er 133 m pr 50g og strikkefastheden er 25 m på p. 3,5. Køb Garnet her >>
Drops Baby Alpaca Silk er et lækkert Baby Alpacagarn blandet med silke (70% Alpaca og 30% Silke) det er lidt mere glansfuldt og glat end Alpaca garn uden silke. Løbelængden er 167 m p 50g og strikkefastheden er 23 m x 30 p https://rito.dk/158-drops-babyalpaca-silk Køb Garnet her >>
Du Store Alpakka Sterk er et garn der er blandet op med 40 % Alpaca, 40 % Uld og 20 % Nylon, og garnet egner sig fantastisk til både strikkede cardigans, bluser mm men også til strikkede strømper. Løbelængden er 133 m pr 50g og strikkefastheden er 22 m på p. 3,5 Køb Garnet her >>
Du kan også vælge at se Rito´s meget store udvalg af Alpaca garner Køb Garnet her >>
Hos Den Lille Garnbiks har de også et godt udvalg af Alpacagarner, blandt andet:
Sandnes Alpakka Ull som er en virkelig lækker Alpakka -/uldgarn blanding der består af 65% Alpakka og 35% Uld, det er et lidt tykkere Alpakkagarn. Løbelængden er 100 m p 50g og strikkefastheden er 19 m på p 5. Køb Garnet her >>
Kaos Yarn Brushed Alpaca er også en meget populær Alpaca da garnet er børstet så det får et mere fluffy udseende, garnet er oven i det også 100% økologisk. Løbelængden er 225 m pr 50g og anbefalet pinde er 3-4. Køb Garnet her >>
Gepard Puf Garn er en lidt særlig Alpaca garn da den er blandet op med Bomuld, derfor er den også både blød og ekstra luftig, Gepard Puf består af 70% Bomuld, 25% Baby Alpaca og 5% Merinould. løbelængden er på 90 m pr 50g og strikkefastheden ligger mellem 12-15 m Køb Garnet her >>
Hos Knittingroom kan du også finde flere lækre alpaca garner her er blandt andet
Du Store Alpakka Faerytale som er et lækkert børstet Alpacagarn der er lavet af 100% Alpaca, da det er børstet, er det ekstremt blødt, fluffy og luftigt. Faerytale har en løbelængde på 175 m pr 50g og strikkefastheden er 18 m på p 4,5. https://www.knittingroom.dk/produkt/gidn/081103-Garn%20Faerytale
Hos Rosas Butik fandt jeg en Alpaca der bare måtte med på listen, nemlig denne:
Lang Yarns Suri Alpaca, Suri Alpaca er mere skinnende end almindeligt Alpaca og Lang Yarns Suri alpaca er også børstet, hvilket giver en helt fantastisk følelse både for syns- og følesansen.
Suri Alpacaen har en løbelængde på 100 m pr 25g og strikkefastheden er 16 m på p 4,5-5
Alpaca er en uldsort der stammer fra Alpacaen, der lever i bjergene i Peru.
Alpaca uld har nogle virkelig gode egenskaber, tæt på det som vi kender fra fåreuld bortset fra at alpacaens uld ofte er en finere og meget blødere kvalitet, samtidig med at det holder varmen bedre end fåreuld, alpacaer lever nemlig i områder med meget høje temperaturskift.
Så ja Alpaca er uld.
Hvad kan jeg strikke med alpaca?
Alpaca garn egner sig virkelig godt til mange forskellige strikkeprojekter, blandt andet sweatre, bluser, huer, halstørklæder, cardigans, vanter mm. både til voksne og børn.
Alpaca varmer mere end almindelig fåreuld, så det er yderst velegnet til de kolde dage.
Alpaca egner sig også til strikkede strømper, hvis der er tilsat 20-30 % nylon, Polyamid eller andre syntetiske fibre der gør garnet mere slidstærkt.
Alpaca garn egner sig ikke så godt til babyer, da det ofte har lange fibre i garnet.
Hvordan vasker man Alpaca uld?
Har du en nyere vaskemaskine med et godt uldprogram, kan du vaske dit alpaca uld i vaskemaskinen, med uld vaskemiddel.
Men jeg anbefaler at vaske en strikkeprøve først, da nogle vaskemaskiner godt kan komme til at tage koldt vand ind under skylningen, temperaturskift i en vask får alt uld til at krympe.
Er du usikker på din maskine kan du også sagtens håndvaske dit alpaca uld, her skal du også passe på temperaturskift, og sørge for at alpaca ulden ikke bliver udsat for meget bevægelse.