Bomuldsgarn

Bomuldsgarn egner sig perfekt til utroligt mange strikkeprojekter lige fra sommertøj til legetøj, håndklæder, miljøvenlige karklude og næsten alt derimellem. Der er også flere forskellige typer af Bomuldsgarn, alt efter hvordan bomulden er blevet behandlet efter det er plukket af bomuldsplanten.

retpinden

Forskellig Bomuldskvaliteter

Egyptisk Bomuld

De Egyptiske Bomuldsplanter der producerer bomulden til den Egyptiske Bomuld anses for at være en af de fineste bomuldssorter i verden, den Egyptiske bomuldsplante har længere og finere plantehår end de fleste andre bomulds plantearter og derfor bliver det Egyptiske bomuldsgarn også en meget fin kvalitet der føles blødere end mange andre bomuldsgarner.

Kæmmet Bomuld

Kæmmet bomuld opleves også som et meget blødt bomuldsgarn, det gør det fordi garnet bliver kæmmet grundigt så det kun er de lange bomuldsfibre der er tilbage i garnet.

Så kæmmet bomuld er et bomuldsgarn der er blevet kræset meget mere om for at gøre det ekstra lækkert at bruge.

Merceriseret Bomuld

Merceriseret Bomuld har den flotteste blanke glans, det er ikke en glans der opnås gennem en særlig bomuldsplante men en glans der opstår fra behandlingen af bomuldsgarnet.

Merceriseret Bomuldsgarn laves ved at der rundt om hver bomuldsfibre ligges et tyndt lag silikone, her opstår glansen der også gør denne bomulds farm langt mere slidstærk, den holder formen bedre i brug og krymper mindre når den vaskes.

Pima Bomuld

Pima Bomuld er en meget gammel bomuld sort der blev dyrket af Pima Indianerne, derfra er navnet også opstået.

Pima bomuld er som den egyptiske bomuld en af verdens fineste bomulds arter, den er stærkere end den almindelige bomuld og plantens fibre er længere end de bomuldsplanter vi kender bedst, derfor er bomuldsgarnet fra Pima bomulden også langt blødere.

OEKO-TEX®-mærket Bomuldsgarn

Når du ser bomuldsgarn der er OEKOTEX®-mærket betyder det at der er sat krav til at dette bomuldsgarn skal produceres uden kemikalier der er skadelige for mennesker, både når det gælder tøj, men også når det gælder legetøj til børn mm.

Du kan læse mere om OEKOTEX®-mærket her  https://www.okotex.dk/forbruger/

GOTS Bomuldsgarn

GOTS-mærket Bomuldsgarn er det økologiske garn, her er der tænkt på hele produktionen og den skal være så miljøvenlig som mulig hele vejen fra bomuldsplanten kommer til markerne, til det bliver plukket, garnet bliver spundet til butikkerne kan sælge dele, der er et krav til hver del af rejsen.

Dette gælder ikke alene miljøet hvor Bomuldsplanten vokser, men også for de mennesker der arbejder med produktionen, er der sat krav til deres arbejdsforhold.

GOTS mærket er kendt for at stille større krav til produkterne der bærer mærket, end det er nødvendigt for at få øko mærket i Danmark.

Bomuldsgarn 8/4 og bomuldsgarn 8/8

Et andet meget brugt begreb når det gælder Bomuldsgarn er 8/4 og 8/8, tallene fortæller om den tykkelse og den længde bomuldsgarnet har.

Det forreste tal 8 angiver selve tykkelsen på garnet som bomuldsgarnet er lavet af, og det efterfølgende tal 4 eller 8 fortæller hvor mange tråde der er brugt til at spinde bomuldsgarnet, det vil sige at bomuldsgarn 8/8 er den tykkeste af de to garner.

Når garnet er tykkere, betyder det også at løbelængden er mindre, der skal færre meter garn til for at ramme de 50g.

Forslag til Bomuldsgarn

Herunder kan du finde links til steder hvor du kan købe bomuldsgarn af de kvaliteter der er beskrevet her på siden.

Egyptisk bomuldsgarn

Garnstudio har lavet et lækkert egyptisk bomuldsgarn

Kæmmet Bomuld

Svarta Fåret har lavet et fint kæmmet bomuldsgarn, nemlig deres Lisa 8/4, strikkefastheden er 28 m og løbelængden er 165 m pr 50g.

Du kan finde garnet her

Merceriseret Bomuld

Garnstudio har et dejligt Merceriseret bomuldsgarn, nemlig deres Muskat, her får man faktisk to i en da Muskat også er lavet af Egyptisk bomuld, strikkefastheden er 21m x 28p og løbelængden er 100 m pr 50g. du kan finde garnet her  

Pima Bomuld

Filcolana har lavet et garn der består af superwash uld og Pima bomuld, der findes ikke ret mange garner hvor Pima bomulden indgår, derfor har jeg valgt et garn der på trods af det kun er halvt bomuld, har sat betegnelsen PIMA ind i indholdet, så den burde være sikker.

Merci´s strikkefasthed er 28 m og løbelængden er på 200 m pr 50g, garnet kan du finde lige her

OEKOTEX®-mærket Bomuld

Järbo har et virkelig fint OEKOTEX® bomuldsgarn Soft Cotton der består af 100% bomuld, har en strikkefasthed på 18m x 26p og en løbelængde på 80 meter, så dette er en af de tykkere bomuldsgarner. Soft Cotton kan du finde her

GOTS mærket Bomuldsgarn

BC Garns ”Alba” er et økologisk produceret og GOTS mærket bomuldsgarn i en virkelig lækker kvalitet, garnet har en strikkefasthed på 24m x 30p og en løbelængde på 160 m pr 50g. Du kan finde garnet lige her

Bomuldsgarn 8/4

Järbo har også lavet et bomuld 8/4 garn, og her får du virkelig meget for pengene for hvert garnnøgle vejer 200 g løbelængden er derfor 676m pr nøgle og strikkefastheden er 27m x36p (vil du gerne vide løbelængden for 50g er den 170m) garnet kan du finde her

Bomuldsgarn 8/8

Karen Klarbæk har et økologisk 8/8 bomuldsgarn, der er ikke oplyst nogen strikkefasthed, men da garnet løber 80 m pr 50g skal der ikke helt så mange masker til for at ramme 10cm.

Bomuldsgarnet fås i mange flotte farver som du kan se lige her 

Der er mange forskellige former for bomuldsgarn derfor er det også nærmest muligt at strikke alt i bomuld, bomuld er særdeles velegnet til sommertøj f.eks. lette bluser, toppe, shorts, kjoler mm

Du kan også strikke boliginteriør som håndklæder, viskestykker, karklude, grydelapper, brødkurve og meget mere.

Det er også muligt at strikke mange ting til børn i bomuld blandt andet små huer, bamser, hagesmække og meget mere.

Med strik i bomuld er det næsten kun fantasien der sætter grænserne.

Merceriseret bomuld er almindelig bomuld der har fået en specialbehandling, bomulden har fået en behandling med natriumhydroxid, som giver bomulden et fint lag med silikone.

Behandlingen giver bomuldsgarnet en glat, blank overflade sammen med en større slidstyrke, og gør at garnet krymper mindre under vask.

Forskellen på Bomuldsgarn 8/4 og 8/8 er kort sagt tykkelsen og løbelængden på bomuldsgarnet.

Det første tal som her er 8 angiver tykkelsen på den enkelte tråd garnet er lavet i, mens det sidste tal 4 og 8 fortæller dig hvor mange tråde der er brugt i det pågældende bomuldsgarn.

Det tykkeste garn vil også have den korteste løbemeter, da der skal færre meter til før garnnøglet har opnået 50 grams vægten.

Der er flere garnmærker der anvender talbeskrivelserne, hvilket gør det let at navigere rundt i de forskellige bomuldsgarnsmuligheder.