Garnalternativ

Der kan være mange grunde til at man ønsker at finde et godt garnalternativ til det originale garn, det kan være at man ønsker en anden slags fiber end der er er foreslået i opskriften eller man vil måske gerne finde et billigere garn end det der er foreslået.

Vil du hurtigt i gang med at finde et alternativ garn kan du bruge denne guide om garn efter strikkefasthed

Det kan også være at det bare er sjovt at prøve noget nyt og udforske alle de muligheder der er i strikkeverdenen, for en stor del er jo også at finde sit eget lille særpræg på det man strikker, og et alternativt garn kan ofte give det strikkede et nyt udtryk.

Hvis du er lidt usikker på strikkefasthed, kan du læse mere om strikkefasthed her

 

Strikkefasthed

Det vigtigste når du leder efter garnalternativer til en opskrift er at finde et garn der har den samme strikkefasthed som det originale garn har.

Uden den samme strikkefasthed vil det strikkede ikke få den størrelse som din opskrift angiver den skal have – vælger du et garn der giver færre masker pr 10 cm, vil du ende med en større sweater end ønsket og omvendt vælger du et garn med flere masker pr 10 cm vil din sweater ende med at blive mindre.

Derfor er det vigtigt at ramme den rette strikkefasthed, så du ender med at blive glad for din nye sweater.

Der er dog få undtagelser, der er designere der foretrækker et stort positive ease på deres opskrifter og mange vælger derfor at strikke en til tre størrelser mindre end de plejer, her ville man i stedet kunne strikke i et garn med en strikkefasthed der giver flere masker pr 10 cm end foreslået.

Jeg gjorde det med Jenny Sweateren  https://retpinden.dk/jenny-sweater-i-alternativt-garn/ og må indrømme at jeg oftere bruger den end min Jenny sweater i det originale garn

Når du har fundet de rigtige garnalternativer som du ønsker at bruge, er det altid en god ide´ at lave en strikkeprøve, så du er sikker på at din egen strikkefasthed også passer med den angivne strikkefasthed, når din strikkeprøve er færdig, skal du vaske den inden du måler den så du har det færdige resultat, og kan måle ud fra det.

Det kan være du skal strikke din strikkeprøve flere gange for at finde den rette pindestørrelse.

Husk at gemme dine strikkeprøver og noter strikkefastheden, pindestørrelse mm. så kan du huske hvordan det passer næste gang.

 

Løbelængde

Når du finder et andet garn til dit projekt der passer med strikkefastheden, er det ikke sikkert at det har samme løbelængde, og det er vigtigt at være opmærksom på da løbelængden er den der fortæller dig hvor mange meter garn der er i et nøgle, og dermed fortæller dig hvor meget af det alternative garn du skal købe.

Forestil dig at du ifølge opskriften skal købe 8 nøgler garn med en løbelængde på 170 m til din bluse og du finder et garnalternativ hvor strikkefastheden passer men løbelængden siger 140 m pr nøgle … så har du pludseligt 30 meter mindre garn pr nøgle og ender med at mangle 240 meter garn.

Derfor skal du have 2 nøgler ekstra – i alt 10 nøgler for at have nok garn til blusen du vil strikke, det er nemlig så ærgerligt ikke at have nok garn for du risikere at du ikke kan få mere garn i samme indfarvning, hvilket til tider kan give store farveforskelle på dit strik.

Står løbelængden ikke angivet i opskriften, er det altid let at finde garnet på nettet hvor du kan se løbelængden.

 

Opskrifter med 1 eller 2 tråde

I mange opskrifter skal du strikke med 2 tråde, her kan du sagtens finde et garn hvor strikkefastheden passer med en tråd, så længe strikkefastheden passer er der intet der hindrer dig i at finde lige det garn du bedst kan lide.

Finder du et garn med 1 tråd til opskriften vil du opleve at skulle købe en del flere nøgler da garnets løbelængde vil være kortere jo tykkere garnet er.

Hvis du ønsker at strikke med 2 tråde (eller flere alt efter hvad der står i din opskrift) kan du vælge at skifte et eller begge garn ud med et andet garn – ofte vil en af trådene i opskriften være et mohairgarn – mohair og silk mohair er et virkeligt lækkert garn der gør dit strik blødt og fluffy, men også ofte får prisen til at stikke af.

Ofte har mohair og silk mohair samme strikkefasthed og næsten samme løbelængde derfor vil det være muligt at bytte mohair ud med andet silk mohair alt efter hvad du bedst kan lide eller det der er på tilbud eller mest økonomisk venligt.

Selv bruger jeg ofte drops kid silk til mine projekter, da det er billigere og jeg kan lide farven … jeg har flere gange læst at det skulle fælde mere, men jeg synes alt mohair fælder i starten.

 

Udtrykket i dit strik

Når du skal finde et alternativt garn, er det også en god ide´ at være opmærksom på at forskellige garner ikke altid har samme egenskaber og i stedet har forskellige udtryk, der vil f.eks. ofte være stor forskel på udtrykket i bomuldsgarn og udtrykket i uldgarn – bomuld er oftere lidt tungere og mere fast i tråden end uldgarn er.

men der kan også være stor forskel på de forskellige former for uldgarn, det afgørende er hvordan garnets uld er blevet bearbejdet, der er uld der er spundet med 1 tråde, 2 tråde eller 3 tråde… der er uld der er lavet som blow yarn m.fl.

der er forskellige former for uld som f.eks. alpakka og merino.

der er uld og bomuld der er en blanding både med hinanden og en blanding med andre fibre – både naturlige fibre og syntetiske fibre … f.eks. indeholder strømpegarn med uld også altid en form for syntetisk fiber oftest nylon, det er for at sikre at garnet kan modstå den slid det bliver udsat for når man går på det.

Så her er det også en god ide´ at strikke en strikkeprøve så du kan se hvordan udtrykket bliver

 

Forskellige eksempler

Selvom du altid kan bruge guiden garn efter strikkefasthed   til at finde det rette alternativ til dit strikkeprojekt, kunne jeg ikke lade være med at komme med lidt eksempler her:

 

Garnalternativer til Dikkedarer sweater som strikkes med en strikkefasthed på 21 m x 28 p – der er brugt 2 tråde hvor et forslag er Arwetta og Tilia fra Filcolana

Drops Flora https://rito.dk/500-drops-flora  og Drops Kid Silk https://rito.dk/171-drops-kid-silk

Drops Lima https://rito.dk/173-drops-lima

Hjertegarn Vital https://rito.dk/991-hjertegarn-vital

Sandnes Double Sunday https://www.knitwedo.dk/collections/sandnes/products/double-sunday

Drops Flora https://rito.dk/500-drops-flora  og Alva fra Filcolana https://www.knitwedo.dk/collections/filcolana/products/alva

 

Garnalternativer til Novice sweater som er strikket med en strikkefasthed på 16 m x 21 p – der er brugt Jensen Isager og Silk mohair Isager

Navia Tinna https://rito.dk/2531-navia-tinna

Lang Yarns Cashmere Classic https://www.knitwedo.dk/collections/lang-yarns/products/cashmere-classic

Isager Alpaca 3 https://www.knitwedo.dk/collections/isager/products/alpaca-3

 

 

Garnalternativer til Ankers trøje – My size som strikkes med en strikkefasthed på 20 m x 28 p – der er brugt 2 tråde Sunday fra Sandnes

Hjertegarn Lima https://rito.dk/788-hjertegarn-lima

Filcolana 2 tråde Arwetta https://www.knitwedo.dk/collections/filcolana/products/arwetta-classic

Knitwedo 2 tråde Falkland Merino https://www.knitwedo.dk/collections/knitwedo-garn/products/falkland-merino

Drops Karisma https://rito.dk/170-drops-karisma

 

Garnalternativer til Zipper slipover som er strikket med en strikkefasthed på 15 m x 24 p – der er brugt Peruvian highland wool og Tilia fra Filcolana.

Isager Eco Soft https://www.knitwedo.dk/collections/isager/products/eco-soft

Drops Nepal https://rito.dk/176-drops-nepal  og Drops Kid Silk https://rito.dk/171-drops-kid-silk

Sandnes Peer Gynt https://www.knitwedo.dk/collections/sandnes/products/peer-gyn  og sandness tynn Silk Mohair https://www.knitwedo.dk/collections/sandnes/products/tynn-silk-mohair

 

Garnalternativer til Cardi cocoon som er strikket med en strikkefasthed på 19 m x 24 p – der er brugt 3 tråde 1 Saga og 2 tråde Tilia fra Filcolana

Drops Sky https://rito.dk/1120-drops-sky og Drops Alpaca Silk https://rito.dk/155-drops-brushed-alpaca-silk

Hjertegarn Wool Silk https://rito.dk/2041-hjertegarn-wool-silk  og 2 tråde Drops Kid Silk https://rito.dk/171-drops-kid-silk

Garnalternativer til Vaffelsweater som er strikket med en strikkefasthed på 15,5 m og 23 p – der er brugt 3 tråde Soft silk mohair fra Knitting for Olive

Isager Eco Soft https://www.knitwedo.dk/collections/isager/products/eco-soft

Sandnes Kos https://www.knitwedo.dk/collections/sandnes/products/kos

Drops 3 tråde Kid Silk https://rito.dk/171-drops-kid-silk

 

Husk det altid er vigtigt at lave strikkeprøver så du ved hvilken pind du skal bruge for at ramme strikkefastheden, samtidig kan du også når du strikker strikkeprøven få en ide´ om hvordan det færdige resultat vil komme til at se ud, det kan især være en hjælp hvis du har valgt garn i andre garnkvaliteter end den der er brugt i din strikkeopskrift.