Hvad er garn lavet af ?

Når man læser på garnets banderole, er der en masse kendte ord som uld, merino, silke mm men der er også ofte en masse ord der er knap så kendte som f.eks. modal og lyocel, og så er der ord som Viskose og akryl som også kunne være rart at vide hvad det i virkeligheden er. Derfor har jeg prøvet at finde svaret på hvad det betyder når der står modal, akryl, Pima-bomuld mm. kort sagt en oversigt over de fibre og kunststoffer der gemmer sig i vores strikkegarn, og hvis du ligesom jeg også er lidt nysgerrig kan det være du også kan få glæde af listen.

retpinden

Hvad er Akryl garn

Akryl er et syntetisk materiale der er lavet af Polymer, Har prøvet at finde ud af hvad Polymer er, hvilket var lidt svært og det tætteste jeg kan komme på det er at Polymer er plastik der er fremstillet af Olie.
Polymer i sig selv er græsk og betyder ”mange dele” da det er en lang kæde af atomer …

Hvad er Anti-Pilling Akryl garn

Antipilling Akryl er en ny udgave af Akryl, Anti-Pilling skulle betyde at Akryl garnet holder sig bedre og der ikke kommer de små knuder og klumper i garnet efter brug.

Hvad er Alpaka garn

Alpakagarn er et naturligt fremstillet garn der er lavet af alpakaens uld, Alpakaer stammer fra Peru og Bolivia og lever oprindeligt i Andesbjergene.

Alpakaernes foretrukne levesteder er højt oppe i bjergene, hvilket betyder at deres uld skal kunne håndtere temperaturskift fra 20 plusgrader i dagtimerne, til 20 minusgrader om natten.

Alpakaens uld er kendt for at være en fin men samtidig en ekstrem slidstærk kvalitet, som holder dig godt varm på de kolde dage.
Alpakagarn er et ret blødt naturligt garn materiale, men pga. de lidt lange fibre i garnet er der mange der fraråder at man bruger det til babytøj.

Du kan læse meget mere om Alpaca uld her

Hvad er Angora garn

Angoragarn Stammer fra Angora kaniner.
Når man googler angoragarn, vil man ofte møde ordet Angora ged, som egentlig burde hedde Angora Goat da det er det engelske ord for Mohairgeden og derfor selvfølgelig ikke dem der leverer ulden til Angora garnet, da de har travlt med at producerer alt vores Mohair garn.

Vil man gerne tænke dyrevelfærd ind i Angoragarn købene skal man kigge efter Caregora certifikated.

Hvad er Baby Alpaka garn

Baby Alpakagarnet stammer fra de blødeste steder på alpakaen og fra de unge alpakadyr der for første gang skal af med ulden, så det er ikke fordi at alpakaen babyulden kommer fra er nyfødte alpakababyer.

Hvad er Bambus garn

Bambusgarn stammer fra de naturlige fibre i bambus træ, Bambusgarn har mange af de samme egenskaber som Bomuldsgarnet, men bambus er noget mere miljøvenligt end mange andre garner også bomuldsgarnet.

Bambusgarn egner sig både til tøj og boliginteriør, især håndklæder, karklude mm da Bambus Garnet tørrer hurtigt efter det har været vådt.

Hvad er Bomuldsgarn

Bomuld er naturfibre der stammer fra frøulden fra Bomuldsplanter.

Bomuldsplanter foretrækker at vokse i de varme og solrige områder af verden, når bomulden er færdigmodnet, bliver de plukket, renset for urenheder og spundet til tråde og garn.

Bomuld egner sig især til sommertøj, men også til håndklæder, karklude, servietter eller andet boliginteriør.

Hvad er EasyWash garn

Easy Wash garn er en mere miljøvenlig udgave af Superwash garnet, man kan selvfølgelig diskutere om det er relevant i forhold til garn indhold, men det synes jeg lidt at det har da det ofte er noget der er tilsat garnet.

Easywash er nyere på markedet og lidt svært at finde informationer om behandlingen men det er en enzymatisk behandling hvor der ikke bruges nogen miljøskadelige stoffer, i stedet bruges eco venlige oxidanter.

Hvad er Egyptisk Bomuld

Egyptisk bomuld stammer som andet bomuld fra bomulds plantens frø, her er det de længste og fineste hår der bliver brugt, derfor anses Egyptisk Bomuld også for at være en meget fin bomuld.

Hvad er Elastan

Elastan er lavet af polyurethan og polyethylenglycol som oftest enten er af plast eller syntetisk harpiks, det er temmelig elastisk.
Man tilsætter Elastan i garn for at give garnet mere elasticitet f.eks. vil et garn med 98 % uld og 2 % elastan kunne strækkes 25 %.

Hvad er Gotlænder uld/ Gotlandsk uld/ Gotlandsk Pelsuld

Gotlandsk uld stammer fra de gotlandske får der oprindeligt kommer fra den svenske ø Gotland, det siges at det gotlandske får kom til ved krydsninger mellem de oprindelige får og de Karakul og Romanov får vikingerne, havde med hjem fra togterne til Rusland.

Hvad er Hamp

Hamp stammer fra hampplantens fibre, der bliver spundet til garn, hamp er slidstærkt og har en god sugeevne, derfor egner det sig godt til at strikke beklædning i men kan også sagtens bruges til boliginteriør.

Hvad er Hørgarn

Hør stammer fra planten af samme navn, og den vokser i dag primært i Vesteuropa, men i Danmark har vi faktisk brugt hør længere end vi har brugt bomuld.

Hør er glansfuldt med et lidt rustikt udtryk og egner sig godt til mange forskellige projekter, men sommertøj er nok det mest populære når det handler om Hør.

Hvad er Kamelgarn

Kamel garn stammer fra Kamelerne (Ja det vidst vi jo godt, men altså…) Men kamel garn har fået sine gode egenskaber af de mere ekstreme klimaforhold kamelerne lever under i ørkenen, iskolde nætter og meget varme dage.

Kameluld er blødt, slidstærkt og fantastisk at holde varmen i.

Hvad er Kashmir/ Cashmere

Kashmir kommer fra de Tibetanske kashmirged der lever højt oppe i Himalaya regionen, kashmir ulden kommer fra Kashmir gedens underuld og det er helt særligt fordi der kun kommer 50-150 g. underuld årligt fra en kashmirged.

Kashmir geders under uld holder dem varme helt ned til minus 40 grader i nattetimerne.

Hvad er Kid Mohair

Kid Mohair stammer fra de yngste Angorageder, jeg har ikke kunnet finde ret meget information om Kid Mohair frem for Mohair.

Hvad er Kæmmet bomuld

Kæmmet bomuld er specialbehandlet bomuld, ved kæmmet bomuld er alle de kortere fibre fjernet så det kun er de lange fibre der er tilbage, hvilket giver en ekstra blød bomuld.

Hvad er Lama garn

Lama garnet stammer fra lamaen, ofte kommer dette garn fra Peru hvor lamaerne lever i 4000 meters højde.
Lamagarnet kan være lidt grovere end Alpaka garnet, men er det helt finsorteret opleves der ikke den stor hvis nogen forskel.

Hvad er Lammeuld/ Lambswool

Lammeuld stammer fra fårets allerførste klipning, lamme ulden er blødere end ulden hos de ældre får, så derfor er lamme ulden i særlig høj kurs når det handler om fåreuld.

Hvad er Lyocell

Lyocell er fra træer, det kan blandt andet være bambustræer, eukalyptustræer eller lignende, træet bliver opløst gennem en kemisk proces hvorefter det bliver til tråde som garnet kan spindes af.

Lyocell er sammenlignelig med Viskose, men produktionen siges at være mere miljøvenlig.
Lyocell siges også at være bakteriehæmmende, så det behøves ikke at vaskes hver gang det har været i brug.

Hvad er Merceriseret Bomuld

Merceriseret Bomuld, er egentlig bare bomuld der har fået en anden behandling det vil sige bomuld der har fået en overfladebehandling med natriumhydroxid, der efterlader en hinde om bomuldsgarnet.

Overfladebehandlingen betyder blandt andet at garnet bliver blankere, stærkere og krymper mindre under vask

Hvad er Merino

Merinould stammer fra Merinofår, Merino uld er en fin, glat og blød uld der varmer ekstra godt.

Ofte fås Merino ulden som Superwash behandlet, men det er også muligt at finde Merinould i den naturlige version og også en Merinould der er mulesing fri, så det er nærmest muligt at få garn af Merinould til enhver smag.

Merinould bliver ofte brugt til babytøj og tæpper, men kan selvfølgelig anvendes til alt beklædning.

Hvad er Mulesing og Mulesing fri

Mulesing betyder at fåret har fået skåret de ekstra hudfolder væk der sidder rundt om fårets bagdel, så der i stedet kan dannes arvæv uden folder, dette gøres for at det er nemt for farmeren at undgå at spyfluer lægger æg i hudfolderne.

Mulesing behandlingen er meget smertefuldt for fåret, da alle hudfolderne bliver skåret væk uden bedøvelse.

Mulesing fri merino garn betyder at der ikke er skåret i fåret, i stedet må farmerne arbejde ekstra hårdt for at fåret ikke bliver angrebet af spyfluer og maddiker, der forsøges også at avle får der har færre hudfolder ved enden for at undgå problemet i fremtiden.

Hvad er Metallisk Polyester

Metallisk Polyester garn er polyester garn der er tilsat en lille smule metal for at opnå en glitter- eller glimmer effekt i garnet.

Hvad er Mikrofiber

Mikrofiber er et syntetisk produkt ofte lavet af polyester eller polyamid eller en blanding af polyester, polyamid og polypropylen.
Hårene i mikrofiber er virkelig tynde, tyve gange tyndere end menneskehår.

Hvad er Micromodal

Micromodal er en speciel type af Modal, her er der brugt de fineste cellulosefibre hvilket betyder at Micromodal er blødere end almindelig Modal.

Hvad er Modal

Modal er fremstillet af cellulose fra Bøgetræer, det er derfor et supergodt alternativ til Bomuld da Modal ikke kræver lige så store mængder vand, men kan bruges til de samme ting som Bomuld.

Hvad er Mohair

Mohair stammer fra Angora geden også kaldet mohairgeden, der oprindeligt stammer fra Tibet, men er opkaldt efter Angora (I dag kaldet Ankara i Tyrkiet), det var nemlig her de oplevede en opblomstring efter at være blevet flyttet fra bjergene i Tibet.

I dag er der Angorageder i hele verden, men de fleste findes i Sydafrika og Texas hvor størstedelen af vores Mohair Uld kommer fra.
Gederne producerer mere uld for hvert år der går indtil de er omkring 5-års alderen hvor uldmængden topper, herefter bliver det igen mindre uld pr ged

Mohair er en fantastisk uld, der varmer uden at overophede, og giver det strikkede et dejligt vamset og fluffy udtryk, som er svært at undvære i strikkemoden.

Hvad er Morbær silke/ Mulberry Silk

Morbær silke stammer fra sommerfuglelarverne der hedder Bombyx mori, de bliver opdrættet i fangenskab og lever af morbærblade.
Morbær silke er den mest almindelige silke der produceres, hvilket er ca. 90 % af alt silke i verden.

Hvad er Moskus Uld

Moskus Uld stammer fra Moskus Okserne der lever på Grønland, det er Moskusoksernes underuld der bruges til garn.

Deres Uld er meget fint og blødt samtidig med at det er 8 gange varmere end andet uld, Moskus uld er et tørt og fint garn uden lanolin.

Hver Moskusokse kan levere omtrent 1 kg garn pr år, derfor er der kun begrænsede mængder af Moskusuld.

Hvad er Nylon

Nylon er det samme som Polyamid
Polyamid er en syntetisk fiber der er fremstillet af en plasttype, der bliver smeltet og spundet til tråde efterfølgende.

Hvad er Nældefibre

Nældefibre er lavet af brændenælder, nældefibrerne gør det som man ellers har brugt kunststof til, f.eks. giver det garnet en ekstra god slidstyrke, en smukkere glans og et mere meleret udtryk.

Hvad er PET Polyester

PET Polyester genanvendte PET Polyester plastikflasker, der så er lavet om til garn.

Garn af PET-polyester suger ikke vand, derfor er det nemt at tørre af eller lige skylle under hanen i stedet for at give det en rigtig vask.
PET Polyester garnet er ikke egnet til beklædning i stedet egner det sig perfekt til brugsting som gulvmåtter, covers til blandt andet computere, iPads telefoner, tasker mm.

En af de ting der har været virkelig populært i garn af genanvendte plastikflasker er French Market Bag fra PetiteKnit

Hvad er Pima Bomuld

Pima Bomuld er en ældgammel Bomuldssort dyrket af Pima Indianerne, i dag dyrkes Pima bomulden primært i Peru.
Pima bomuld er pga. de længere fibre stærkere end almindeligt bomuld, samtidig med at den også er finere end almindelig bomuld.

Hvad er Polyakryl

Polyakryl er det samme som Akryl

Hvad er Polyester

Polyester er et syntetisk materiale der stammer fra råolie og naturgas, det er et stærkt materiale.
Garn af Polyester er udover slidstærkt også blødt og glat samtidig med at det ikke har tendens til at krympe.
Polyestergarn kan både anvendes til tøj og bamser mm.

Hvad er Polyamid

Polyamid er også en syntetisk fiber der er fremstillet af en plasttype, der bliver smeltet og spundet til tråde efterfølgende.
Polyamid går ofte under betegnelsen nylon, som er et slidstærkt materiale der ofte anvendes til at styrke et garn.

Hvad er Rayon

Rayon bliver også kaldt for Viskose og er syntetiske fibre fremstillet fra naturlige kilder, ofte træ der bliver nedbrudt og udsat for kemikalier.

Hvad er Silke

Silke bliver oftest lavet af Silkesommerfuglelarver, Silketrådene bliver produceret af larvernes spytkirtler.
Silkesommerfuglens larver, lever udelukkende af blade fra morbærtræerne.
(Der er dog også andre arter af sommerfuglelarver og edderkopper der kan producere silke.)

Hvad er Suri Alpaka

Der findes to alpaka arter og her er Suri Alpakaen den ene, deres ulds fibre har nogle fine forskelle f.eks. er Suri Alpakaens fibre mere glansfulde end Huacaya Alpakaen.

Det er nemt at se forskellen på de to Alpakaer da Suri Alpakaens uld er langt og ligner dreadlocks Hvor Huacaya Alpakaen har en kortere udseende mere bamset uld.

Hvad er Superwash Garn

Uldgarn bliver til Superwash garn ved at man ved hjælp af klor eller et syrebad fjerner de naturlige skæl fra uldfibrene.
Efterfølgende tilfører man garnet en ny belægning med polymer der er et plaststof, dette lag fungerer som en ny beskyttelse af garnet der forhindrer garnet i at filte og krympe ved uldvask

Læs mere om vask af uld her

Hvad er Tencel

Tencel er egentlig et brandnavn og bag det finder du Lyocell.
Lyocell er fra træer, det kan blandt andet være bambustræer, eukalyptustræer eller lignende, træet bliver opløst gennem en kemisk proces hvorefter det bliver til tråde som garnet kan spindes af.

Lyocell er sammenlignelig med Viskose, men produktionen siges at være mere miljøvenlig.
Lyocell siges også at være bakteriehæmmende, så det behøves ikke at vaskes hver gang det har været i brug.

Hvad er Uld

Uldgarn stammer oftest fra får, men faktisk kan uldgarn være garn fra alle andre arter der producerer uld, men det kaldes oftest andre navne så vi nemmere kan finde rundt i det.

Uldgarn stammer altså fra får og fås i et hav af versioner og tykkelser, med og uden lanolin.
Fårene klippes og ulden samles sammen, renses og spindes til garn, ofte med indfarvning.

Uldgarn egner sig til tøj både sweatre huer, luffer mm, og alt efter hvor uld sart ens hud er kan det også bruges som tøj der er nær kroppen.

Hvad er Viskose

Viskose (også kaldet Rayon) er fremstillet af kemisk behandlet og nedbrudt træ, kemien er ofte svovlkulstof og kaustisk soda Viskose blev opfundet som et alternativ til Silke.

Hvad er Yak uld

Yak Uld stammer fra Yak Okserne der lever i Himalayas bjergregioner, derfor har Yakoksen udviklet en fantastisk underuld, der egner sig fantastisk godt til at strikke tøj og tilbehør af.

Yak Ulden er meget blødt, har en stor slidstyrke og elasticitet og er ikke modtagelig for lugte og sved.

Ofte stillede spørgsmål

Garn kan bestå af mange forskellige fibre, naturgarner kommer fra dyre og planteriget som f.eks. får, alpacaer, lamaer, angorakaniner, angorageder fra dyreriget og bomuld, hør, hamp, bambus mm fra planteriget.

Men garn kan også bestå af mere eller mindre syntetiske fibre som plastik, Viskose, polyester, polyamid, Lyocell m.fl.

Akrylgarn er et af de garner der virkelig kan dele vandende, der er dem der sværger at de aldrig vil så meget som røre akrylgarn, selv tanken findes afskyelig, de finder garnet for syntetisk, det knitrer i frostvejr mm.

Og så er der alle dem der elsker akrylgarn, fordi det er let at strikke med og vedligeholde da det kan vaskes med det almindelige tøj, det kradser ikke, og det er slidstærkt.

Så om akrylgarn er godt eller dårligt må være op til den enkelte.

Udover at strikkefastheden skal passe med den der er angivet i din opskrift, kan du også tænke over hvilke kvaliteter du ønsker der skal være i dit strikkegarn, og hvilket udtryk det færdigstrikkede resultat skal have.

Garner har nemlig forskellige udtryk, og forskellige måder det falder omkring kroppen, ligesom der også er stor forskel på garnets egenskaber i forhold til naturlige og syntetiske fibre.

Skal du strikke håndklæder vil et af de bedste valg være bomuldsgarn, da bomuldsgarn har en stor sugeevne og kan tåle at blive vasket ved høje temperaturer.

Et andet Garn der egner sig til håndklæder, er bambus, her er det en fordel hvis garnet er blandet med bomuld.