Mohair garn

Hvem elsker ikke mohairgarn? Der er nærmest intet som mohairgarnet der kan få dine strikkeprojekter til at se så bløde fluffy og eksklusive ud og hver gang man ser strik med mohair, kan man slet ikke undgå at få den der overvældende trang til at kramme det …

retpinden

(Ok jeg ved godt at det ikke er alle der elsker mohair, der er trods alt altid undtagelserne der bekræfter reglen, men det er da næsten alle, og til dig der enten ikke er mohairfan eller bare ønsker lidt forandring, kan du se et par alternativer til mohairgarnet længere nede)

Mohair garn sælges oftest i nøgler på 25g.

Hvad bruges mohair til?

Mohair bliver oftest brugt til beklædningsgenstande, selvom jeg faktisk i skrivende stund er i gang med at strikke en PetiteKnit Honey Bucket bag hvor mohair også indgår, er det nu oftest bluser, tørklæder, halstørklæder, cardigans, kjoler mm hvor mohair garnet indgår.

Her bliver mohairgarnet oftest brugt som følgetråden, der bare giver det ekstra til det strikkede, men Mohair kan også nemt bruges alene, uden andre garner blandet ind i det.

Se f.eks. denne opskrift fra Filcolana, her bruges deres Tilia alene til den smukke bluse http://www.filcolana.dk/da/node/1707

Eller eksemplet herunder

Mohair garn trøje

For efterhånden en del år siden, strikkede jeg denne i Drops Kid Silk, det er Cecilia fra Lene Holm Samsøes bog ”Mere feminin strik” jeg har valgt at vise den her, da den er strikket i en enkelt tråd mohair.

Mohair garn giver kulør

Et andet eksempel på noget mohair er fantastisk til, er at tilsætte en smule kulør til en ensfarvet strik, her er det et tørklæde hvor opskriften er Stole fra Knitwear af Susie Haumann, og strikket med en lys grå baggrund med mohair i skiftende farver som følgetråd, genialt til alle mohair resterne.

Mohair garn, Silk mohair garn, kid mohair garn

Er det kært barn har mange navne? Eller er der faktisk forskellige former for mohair?

Når man lige starter med at kigge på de forskellige mohairgarner, kan man let blive forledt til at tro at alle mohairgarner består af mohair og silke, men leder man lidt længere er der faktisk flere forskellige slags.

Fælles for det mohair garn jeg har fundet er dog at der ikke er noget mohair garn hvor mohairen står alene.

De fleste mohairgarner silk mohair, her er der tilsat silke eller mulberrysilke, men der findes også mohair hvor der f.eks. er tilsat uld, polyamid, nylon, mikrofiber mm.

Fælles for dem alle er at størstedelen af et mohairgarn består af mohair,

Og Kidmohair står også lidt for sig selv, da denne mohair stammer fra de yngste angorageder.

Hvor kommer mohair garn fra?

Mohair garnet stammer fra en ged, nemlig Angorageden der oprindeligt kommer fra Asien, men da tyrkerne så gedens fine pels importerede de straks geden til deres eget land hvor det senere fortælles at Angorageden stammer fra Ankara, der dengang hed Angora, deraf navnet Angoraged.

I dag kan du møde Angorageder (nogle kalder dem selvfølgelig også Mohairgeder) I hele verden, men oftest kommer det mohairgarn vi strikker med fra Angorageder der lever i Sydafrika eller Texas.

 Mohairgarns egenskaber

  • Mohairgarnet har mange virkelig gode egenskaber, herunder kan du læse lidt af dem:
  • Mohairgarnet sørger for at du har en tempereret kropstemperatur, når det er koldt, varmer det dig, når det er varmt beskytter det mod varmen.
  • Mohair har ikke alene et smukt glansfuldt udseende, det er også blødt som silke.
  • Mohair er slidstærkt, så det kan tåle at blive brugt.
  • Mohairgarnet er ikke modtageligt overfor smuds, ligesom det heller ikke er modtageligt overfor vand.
  • Strik i ren mohair vil altid føles let, og det fylder ikke meget, så det er let at have med på ture.

Forslag til mohairgarn

Her kan du finde mine forslag til mohair garn, i et så bredt udvalg som muligt

Isager Silk Mohair

Isager har selvfølgelig også lavet deres egen version af mohair, og silk mohair fra Isager er slet ikke til at komme udenom når man taler mohair, hverken når det gælder kvaliteten som er silkeblød og lækker, eller farveudvalget.

I denne silkmohair er det 75% Mohair og 25% Silke strikkefastheden er sat til at strække sig fra 22-30 masker mens løbelængden er 212 m pr 25g.

Du kan se garnet og farveudvalget lige her 

Soft Silk Mohair fra Knitting For Olive

Knitting for Olives Soft Silk Mohair er også en helt fantastisk mohair, og om muligt fås den i endnu flere flotte farver.

En anden ting der er fantastisk ved Knitting for Olives Soft Silk Mohair er at den som alle Knitting For Olives garner er Cruelty Free, det betyder at garnet produceres med respekt dyr, miljø og mennesker.

Soft Silk Mohair er 70% Mohair og 30% Silke og løbelængden er 225 meter pr 25g.

Du kan se det flotte udvalg her 

Tynn Silk Mohair fra Sandnes garn

Er også en virkelig dejlig Silk Mohair og her får du ovenikøbet også lidt uld med i garnet.

Sandnes Tynn Silk Mohair er brugt i mange af opskrifterne der er oppe i tiden i øjeblikket, hvilket slet ikke er en dårlig ting da denne mohair også fås i en del virkelig fine farver, se f.eks. den dybe petrol nr. 7272 eller den dybe vinrøde nr. 4054,

Tynn Silk Mohair fra Sandnes består 57% Mohair, 28% Silke og 15% Uld, strikkefastheden ligger mellem 18-24 masker og løbelængden er 212 m pr 25 g.

Du kan se Tynn Silk Mohair her

Drops Kid-Silk

Drops Kid-Silk er også en lækker mohair, og af den mere prisvenlige slags, mange mener den fælder mere end andre mohairgarner, men det oplever jeg ikke selv, måske fordi jeg vasker det i vaskemaskinen, som jeg gør med alt mit strik.

Drops Kid-Silk fås også i mange virkelig lækre farver, mine egne favoritter er Blå Tåge, Måneskin og North Sea ligesom Blå Vind også vækker min nysgerrighed …

Drops Kid-Silk består af 75% Mohair og 25% Silke Strikkefastheden er 23m x 30 p og løbelængden er 200 m pr 25g.

Du kan se udvalget for Drops Kid-Silk lige her

Tilia fra Filcolana

Hos Filcolana´s store garnudvalg kan du finde deres Mohairgarn Tilia, et mohairgarn jeg selv har brugt en del fordi det fås i så mange fantastiske farver, og kvaliteten af garnet er helt perfekt.

Tilia består af 70% Kid Mohair og 20% Silke, strikkefastheden ligger på 22-30 m og med 25g får du 210 meter lækkert Silk Mohair garn.

Du kan se udvalget af Tilia lige her

Mohair Alternativ

Til dig der ikke er stor fan af Mohairgarnet eller dig der ønsker at prøve andre følgetråde, kommer der her et par gode alternativer til mohairgarnet.

Alva fra Filcolana

Det første garnalternativ til mohair jeg vil nævner er Alva, det kan fungere helt som erstatning for mohair, men vil give dit strikkeprojekt et andet udtryk, da Alva ikke er så fluffy som Mohairgarnet.

Alva er lavet af 100% Alpaca og der er pt. 30 forskellige farver at vælge imellem og garnet er i nøgler på 25g hvor løbelængden er 175m.

Du kan se et godt Alvaudvalg her 

CamaRose Månestråle

Månestråle fra CamaRose er også et virkelig fint garnalternativ til Mohair, og her får du altså også lidt af det Fluffyfine udtryk med i dit strik.

Månestråle er lavet af 68% Baby Alpaca, 12% Merino, 16% Polyamid og 4% Polyester, de sidste to er årsagen til garnets navn Månestråle da de giver garnet et diskret glimmerudtryk, hvilke virkelig kan give det ekstra pift til dit strikkeprojekt.

Se garnet og farveudvalget her

 

Mohair er et varmt garn, så når du har det på i vintermånederne vil det være en god hjælper til at holde varmen.

Men mohair garn vil også hjælpe dig med at holde varmen ude i sommermånederne, mohairgarn har nemlig en virkelig god temperaturregulerende effekt, derfor egner mohair sig til alt slags vejr.

Da mohair ikke kommer fra et får men i stedet kommer fra Angora geden er der ikke lanolin i mohair garn, da gederne ikke producere lanolin.

Mohair garn har alligevel mange af de samme egenskaber som vi kender fra uldgarn blandt andet varmeregulerende, smuds - og vandafvisende.

Der er i dag mange forskellige silk mohair, mohair og kid mohair at vælge i mellem. Så hvordan udvælger man det bedste silk mohair garn.

Først og fremmest er det altid en smagssag hvilket garn man mener er det bedste garn, men spørger du mig er de bedste silk mohair garner Knitting for Olive Soft Silk Mohair, Isager Silk Mohair og Filcolana Tilia.

Den bedste Silk Mohair til prisen er til gengæld Drops Kid Silk Mohair