Sådan strikker du efter diagram

retpinden

Når man som ny strikker møder et diagram for første gang, er det oftest et yderst forvirrende møde, hvordan strikker man et diagram? hvor starter man? Hvor fortsætter man? og hvor ender man? Og så er man ikke engang begyndt at tyde de sjove sære tegn der er i diagrammet.

Forvirringen er helt forståelig for faktisk kan selv garvede strikkere blive lidt forvirrede hvis det er længe siden der er blevet strikket efter et diagram.

 

Strik frem og tilbage efter diagram

Når der strikkes frem og tilbage på pinden efter et diagram, startes der nederst i højre hjørne og der læses mod venstre og linje for linje bevæges der op ad siden, altså totalt modsat af hvordan vi normalt læser noget.

Det vil altså sige at alle retpinde strikkes fra diagrammets højre side mod venstre og alle vrangpinde strikkes fra diagrammets venstre side mod højre.

Oftest vil du opleve at vrangpinde i et diagram bare er vrangmasker, men det kan dog ske at der også foregår noget i mønstret på vrangpinden.

 

Strik rundt på rundpind eller strømpepinde efter diagram

Når du strikker rundt efter et diagram, starter du stadig nederst i diagrammets højre hjørne og læser mod venstre, når du strikker rundt, er alle pinde retpinde og diagrammet læses derfor fra højre mod venstre på hver pind.

 

Symbolerne i diagrammet

I stort set alle diagrammer (jeg tror faktisk det gælder for alle) er symbolerne i diagrammet forklaret ved siden af, over eller under diagrammet, hvilket gør det let at læse diagrammet, især fordi det til tider godt kan være lidt forskel på hvordan forskellige designere bruger et symbol.

 

Sorte tern i diagrammet

Når du støder på sorte eller grå tern i et diagram, betyder det oftest at denne maske ikke eksisterer, det kan enten være fordi masken er taget ind på en tidligere omgang, eller det kan være fordi masken endnu ikke er taget ud, og derfor først er en del af diagrammet.

Det vil altså sige at de firkanter i diagrammet der er helt sorte (eller helt grå) ikke er en del af diagrammet, og blot skal ignoreres.

Strikker du efter et diagram med farveskift, kan den ensfarvede sorte eller grå firkant dog betyde at du skal strikke med den pågældende farve, men som førnævnt er det oftest beskrevet ved diagrammet hvad symbolet betyder.

 

Gentagelser i diagrammet

Langt de fleste diagrammer er ikke lavet så det passer med bredden og længden på det strikkede, det ville blive et alt for stort diagram at holde styr på hvis det hele skulle med.

Derfor skal du være opmærksom på det område der er markeret med gentagelser i bredden og højden på diagrammet, markeringen kan enten være lavet vedhjælp af tegn lige under diagrammet eller i siden af diagrammet, eller det kan være markeret med en farve der dækker den del af diagrammet der skal gentages.

 

Hvordan følger man bedst med i et diagram?

Det kan være svært at huske hvor man er kommet til i et diagram, men det kan gøres meget lettere ved at bruge en markeringsmetode, ofte vil det være ærgerligt at strege ud i diagrammet hvis du senere vil strikke det igen, eller bliver nødt til at trævle op og starte forfra (krydser fingre for at det ikke sker, men det sker nu altså alligevel jævnligt)

Før i tiden brugte jeg en træplade med en snor spændt rundt om, så kunne jeg flytte snoren op, hver gang en pind var strikket, en lille smule besværligt… så jeg blev ret glad da jeg et år fik en af disse til min fødselsdag https://rito.dk/449-magnetplader-opskriftsholder