Sådan finder du din strikkefasthed

Inden du kaster dig over dit næste strikkeprojekt, er det altid en god ide´ at lave en strikkeprøve, faktisk er der mange gode grunde til at lave strikkeprøver inden du går i gang med dit projekt.

For det første kan du se om din strikkefasthed passer med den strikkefasthed der er angivet i opskriften.

Hvis ikke strikkefastheden passer, vil dit strikkeprojekt nemlig ende med at få en helt forkert størrelse, hvilket sjældent er et hit, især ikke når man har arbejdet længe på et strikkeprojekt.

Selvom du har valgt garnet efter strikkefasthed, eller bruger originalgarnet til en opskrift, så kan det nemt være at din egen strikkefasthed ikke passer helt med den angivne strikkefasthed, fordi vi ofte strikker lidt forskelligt, nogle strikker løsere mens andre strammer garnet mere.

Passer din strikkefasthed ikke med opskriftens strikkefasthed, kan du derfor også bruge din strikkeprøve til en regulering af strikkefastheden.

Har du for mange masker i forhold til strikkefastheden, kan det hjælpe at gå lidt op i pindestørrelsen, har du derimod for få masker i forhold til din strikkeprøve kan du prøve at gå lidt ned i pindestørrelse, forsøg dig med ½ størrelse større eller mindre pind indtil du rammer den rette strikkefasthed.

Den korrekte strikkeprøve

Nogle opskrifter angiver strikkefastheden i glatstrik, mens andre angiver strikkefastheden i mønsteret der strikkes i opskriften.

Her er det vigtigt at du laver opskriften efter hvordan strikkefastheden er beskrevet, og selvom det er meget nemmere at lave strikkeprøven i glatstrik, har det også sine fordele at lave strikkefastheden i mønsteret, for så har du helt styr på mønsterstrikket inden du går i gang med den egentlige strik.

I nogle opskrifter bliver det også nævnt at arbejdet skal blokkes efter vask, her er det også en god ide´ at blokke din strikkeprøve.

Det kan også være at dit strik skal strikkes rundt på rundpind, her kan det være en god ide´ at lave din strikkeprøve så den er strikket rundt, din strikkefasthed kan nemlig ændre sig ret meget alt efter om alle dine pinde er retpinde som det oftest er på rundpinden eller om du også skal strikke vrangpinde.

Det er også en fordel at slå flere masker op end den strikkefastheden angiver, en strikkeprøve kan nærmest aldrig blive for stor, men som minimum er det en god ide´ at slå 5 masker ekstra op i hver side.

De 5 masker i hver side der er udover strikkefasthedsmaskerne, strikker du ret på hver pind, ligesom du strikker de første og de sidste 4-5 pinde ret så du har en kant rundt om hele strikkeprøven, på den måde bliver din strikkeprøve lidt mere overskuelig at arbejde med, når der skal måles.

Tæl masker

Når din strikkeprøve er færdig, skal du altså tælle hvor mange masker der skal til for at få 10 cm. i bredden.

I nogle strikkeopskrifter er det også vigtigt at vide hvor mange pinde der skal til før du har 10 cm i højden på dit strik, her kan du enten tælle maskerne i højden som du talte maskerne i bredden, eller du kan tælle mens du strikker.

Husk når du måler med et målebånd at det skal ligge helt glat over strikken, vil du være helt sikker på at tælle korrekt, er en fast lineal en ret god hjælp til at tælle masker, da maskerne ikke så let smutter under linealen..

Strikkeprøve og strikkefasthed

 

Her kan du se en strikkeprøve, med en del flere masker end strikkefastheden angiver, jeg har markeret noget af en række masker med blå så det er lidt nemmere at se hvordan maskerne ligger.

Kan du se hvor mange masker der er pr 10 cm? (Du kan se svaret nederst på siden).

Vask din strikkeprøve

Når du har strikket din strikkeprøve færdigt, er det en god ide´ at vaske den sammen med næste uldvask, på den måde risikerer du ikke sure overraskelser når du er færdig med dit strikkeprojekt og vasker det første gang.

Det kan nemlig ske at noget garn kan vokser, mens andet kan krympe lidt i vask også selvom man har fulgt strikke anvisningerne til punkt og prikke, det kan f.eks. ske hvis vaskemaskinen ikke har et decideret uldprogram, eller temperaturen udenfor påvirker vandets skylletemperatur i maskinen.

En anden fordel ved at vaske din strikkeprøve er at du kan se hvordan garnet folder sig ud efter første vask, det kan give dig en fornemmelse af hvordan det færdige resultat kommer til at se ud.

Gem dine strikkeprøver

Når din strikkeprøve er helt færdig, kan du gemme din strikkeprøve og notere ned hvilket garn, hvilken pindestørrelse du har brugt, hvad strikkefastheden er, hvilken farve du har brugt, hvad strikkeprøven var beregnet til og alt det du finder nyttigt at vide om din strikkeprøve.

Snart vil du så have dit helt eget strikkeprøve chartek hvor du kan bladre rundt for at finde frem til strikkeprøven når du igen møder en opskrift med den tilsvarende garn og strikkefasthed.

Du kan selvfølgelig også nøjes med at gemme strikkeprøveoplysningerne et sted hvor de aldrig bliver væk, men så går du glip af at du altid kan trække de hyggelige og fine strikkeprøver frem igen og lige mærke kvaliteten.

strikkefasthed

Her kan du se forskellen mellem glatstrik og smockstrik, garnet og maskeantallet er helt det samme på de to strikkeprøver.                                                

(Der er 18 masker for hver 10 cm i strikkeprøven.)

 

Strikkeprøven punkt for punkt

  1. Slå de masker op der svarer til opskriftens strikkefasthed for hver 10 cm + mindst 5 masker i hver side (mindst 10 m ekstra)
  2. Strik din strikkeprøve på den måde strikkefastheden er angivet i opskriften (mønster eller glatstrik?)
  3. Især i glatstrikkede strikkeprøver er det en god ide´ at strikke de 10 ekstra masker ret på alle pinde så de danner en rillekant, det samme gør du med de første 4-5 pinde og de sidste 4-5 pinde.

Når prøven er færdig:

  • Mål din strikkefasthed, både i bredden og i højden da antallet af pinde også kan have betydning for dit endelige resultat, f.eks. ved raglanindtagninger og i mønsterstrik.
  • Passer strikkeprøven ikke helt med den opgjorte strikkefasthed kan du lave en regulering af din strikkefasthed, ved at gå op eller ned i pindestørrelsen.
  • Når strikkefastheden er der, vasker du strikkeprøven og lægger den til tørre og behandler den som du vil gøre det med dit færdige strikkeprojekt, så ved du hvordan dit resultat bliver efter vask, om der f.eks. er risiko for at det strikkede krymper.
  • Noter garn, maskeantal, projekt og andre nyttige informationer til strikkeprøven og gem informationerne sammen med strikkeprøven, så du opbygger dit helt eget strikkeprøve bibliotek.

Ofte stillede spørgsmål

Hvis din strikkefasthed ikke passer i din strikkeprøve, kan du prøve enten at gå en pindestørrelse op eller at gå en pindestørrelse ned. 

Gå en pindestørrelse ned hvis du har for få masker på pinden i forhold til 10 cm.

Gå en pindestørrelse op hvis du har for mange masker på pinden i forhold til 10 cm.

Det kan ofte kræve et par forsøg med pindestørrelser.

Først og fremmest kræver det øvelse, det tager ofte tid før en ny strikker får strikket et stykke det er helt jævnt.

Men det kan også være at der er stor forskel på dine ret og vrang pinde, mange strikker strammere når de strikker ret og løsere når det er vrang, det vil også give et ujævnt resultat.

Her kan du prøve at gå en pindestørrelse ned på dine vrangpinde, så vil ret og vrangpindene udligne sig lidt mere.

Hvis du har mere end det forventede maskeantal på de 10 cm, så strikker du strammere end opskriften har angivet, her kan du prøve at gå en pindestørrelse op.

Der er også nogle der strikker så stramt at de får ondt i fingrene, maskerne har svært ved at glide over pinden og selve pinden kan risikere at knække.

Ofte er dette pga. at man holder garntråden for stramt og kommer til at stramme hver maske man strikker, så prøve at arbejde med måden du holder garnet og hvordan du strammer det, det vil kræve lidt tilvænning men er altid givet godt ud.

Er du nybegynder indenfor strik, skal du vente lidt med at kaste dig over de store projekter, til du har fået helt styr på ret- og vrangmaskerne.

Tænk i stedet i små projekter, her er karklude altid nemme at gå til, men er du løbet lidt sur i karklude, kan du prøve kræfter med en strikket scrunchie, eller se på begynderopskrifter hos PetiteKnit.