Strømpegarn

Findes der noget bedre end hjemmestrikkede strømper? Den bløde varme lækre følelse om fødderne, med strømper der altid passer helt perfekt …

Faktisk bruger jeg mine hjemmestrikkede strømper hele året, de tykkere uldsokker der varmer godt helt op om læggen til vinterhalvåret og tyndere, kortere uldstrømper til sommerhalvåret.

Det bedste strømpegarn

Det bedste strømpegarn er oftest garn der ikke udelukkende består af uld, garn af ren uld er som regel ikke slidstærkt nok til strømper, derfor er der oftest tilsat en syntetisk fiber i strømpegarn, f.eks. nylon eller polyamid.

Der er også en stor del af strømpegarns sortimentet der er superwash behandlet, hvilket betyder at der efter behandlingen bliver lagt et tyndt lag polymer rundt om garnet, det gør at garnet bliver langt mere slidstærkt og kan tåle at blive vasket ved lidt højere temperaturer.

Den negative side af en superwash behandling er at ulden der er i garnet, kan miste nogle af de naturlige egenskaber, men det ofte ikke noget man bemærker i et sokkegarn.

Mange valgmuligheder med strømpegarn

Når man har besluttet sig for at strikke strømper, møder man et hav af valgmuligheder når det gælder strømpegarn, det kan blandt andet være

Valget mellem det ensfarvede strømpegarn, eller strømpegarn der danner mønstre når man strikker af det, det kan være mellem strømpegarn der er superwash behandlet eller strømpegarn der er mere naturligt, skal det være mest ren uld eller må der tilsættes andre naturlige fibre osv.

Kan man bruge strømpegarn til andre ting?

Man kan sagtens bruge strømpegarn til nærmest alt andet end strømper, forskellen på strømpegarnet og almindeligt garn, er oftest at det er langt mere slidstærkt end det garn vi normalt bruger til at strikke bluser, cardigans, kjoler mm.

Et af de steder strømpegarnet gør sig særdeles godt er f.eks. til børnetøjet, det kan bedre holde til den vilde leg i børnehaven eller skolegården.

 

Forslag til strømpegarn

Her vil du kunne læse om nogle af de forskellige strømpegarner, jeg prøver at finde så bredt et udvalg som muligt så det er nemt at finde strømpegarnet der passer til de strømper du vil strikke.

Arwetta

Arwetta fra Filcolana er et af de helt klassiske strømpegarner, det er lavet af 80% Merinould og 20% nylon samtidig med at det også er superwash behandlet.

Arwetta er det garn jeg har valgt til mine egne sommer strømper, da det ikke er nær så tykt som andre strømpegarner, men det er nu også meget velegnet til vinterstrømper.

En lidt sjov historie med strømper i Arwetta er da jeg lige havde strikket et par til vinterbrug, kom jeg ved en fejl til at smide det med i maskinen sammen med sengetøjet … et par timer senere, 60° og almindeligt vaskemiddel med skyllemiddel senere, trak jeg mine nye strømper ud af maskinen.

Jeg var overbevist om at det var enden for mine nye strømper, men faktisk overlevede de, størrelsen passede, det eneste var at de måske var blevet lidt mindre bløde pga. vaskemidlet, og lidt smallere, men stadig fin pasform.

Arwetta fås i mange farver, strikkefastheden er 28-32m og løbelængden er 210 m. pr 50 g og du kan se dem alle lige her

Begge strømper er i Arwetta, det var den blå der havde uheldet med 60° vasken, den er blevet lidt slankere.

 

Drops Nord

Fra Garnstudio Drops design finder du det ret lækre strømpegarn Drops Nord, hvilket også er et garn jeg selv har temmelig meget erfaring med, oftest til mine vintersokker.

Drops Nord er et strømpegarn der ikke er superwash behandlet, det består af 45% alpaca, 30% Polyamid og 25% Peruviansk Highlands uld, så det er både lækkert at have på og varmt.

Drops Nord fås også i mange flotte farver, strikkefastheden er 24m x 32p og løbelængden er 170 m pr 50 g.

Drops Nord garnet kan du også købe lige her 

Isager Sock yarn

En af de nyere strømpegarner der er på markedet, her i marts 22 har garnet nok været på markedet en måneds tid, så det er temmelig nyt og derfor ikke et garn jeg endnu har prøvet selv, men jeg glæder mig til at få det mellem hænderne i den nærmeste fremtid… det vil sige når rækken af eksisterende projekter laver et hul til det.

Isagers nye Sock yarn består af 40% Easywash behandlet Alpaca og 40% Easywash behandlet Merinould samt 20% genanvendt nylon.

Easywash behandlingen er en langt mere miljøvenlig udgave af Superwash, ved Easywash bliver der ikke brugt skadelige kemikalier

Isagers sock Yarn har en strikkefasthed på 24-28 masker og løbelængden er pr 100 g 388 meter (194 m pr 50g)

Du kan se det flotte udvalg lige her

strømper af garn

Mayflower Sock Yarn Universe

Her er det et strømpegarn der danner mønster, så ønsker du en flerfarvet strømpe uden besværet med at skifte garn i mønsteret, er dette en temmelig god løsning.

Mayflowers strømpegarn er en god kvalitet der består af 75% superwash uld og 25% nylon, det sikrer dig en strømpe der kan holde til at blive brugt, samtidig med at den også er farverig at se på, helt uden du skal hæfte tusinde ender.

Mayflower Sock Yarn Universe har en strikkefasthed på 28m x 36 p og en løbemeter på 210 m pr 50 g, du kan se og købe garnet lige her 

Gepard Garn Cash Sock

Et dejligt og virkelig blødt strømpegarn, der er i en lidt kraftigere kvalitet, finder du hos Gepard Garn, nemlig deres Cash Sock.

Her får du et strømpegarn der indeholder 70% Merino Uld, 10% Cashmere og 20% Polyacryl

Strikkefastheden på dette strømpegarn er 28m  og løbelængden er på 208m i et 100g nøgle (104m pr 50g) du kan se garnet lige her 

MaMas Strømpegarn i uld

Dette er en ret speciel strømpegarn da den består af 100% ren dansk uld fra østfrisiske malkefår, på siden for garnet kan du læse nøjagtigt hvor i landet det stammer fra, hvilket er lidt hyggeligt og meget bæredygtigt.

Selvom der ikke er polyester, nylon eller superwash behandling af garnet, lover det at være lige så slidstærkt som andet strømpegarn.

Jeg må indrømme at jeg ikke selv har prøvet garnet endnu, men det står meget højt på listen af garn jeg brænder efter at strikke med, når der bliver et hul i de fastlagte projekter.

Se garnet lige her 

 

 

Garnmængden til strømper varierer blandt andet ud fra fodens størrelse, ønsket længde på strømpen, garnets tykkelse, om der skal strikkes farveskiftsmønstre mm.

Men tager vi ud fra en størrelse 38-40 til en almindelig strømpe med et garn der har en løbemeter på 170 meter, vil du skulle bruge omkring 100 g garn.

Hvor mange pinde du skal bruge til at strikke strømper afhænger af om du vil bruge strømpepinde eller anvende magic loop metoden.

Vil du bruge strømpepinde skal der være 5 pinde, pindene er spidse i begge ender så du kan strikke med dem fra begge sider.

Det er også muligt at købe et sæt med bøjede strømpepinde, her skal du bruge tre pinde.

Magic loop er en lang rundpind, hvor du strikker strømpen på rundpinden, anvender du magic loop metoden kan det være en fordel med en ekstra rundpind til hælen.

Der kan også anvendes to rundpinde, hvor du så skifter mellem at strikke med de to.

Det er faktisk ret nemt at strikke strømper, du kan starte med at finde en god strømpeopskrift ved Drops design på garnstudio.com.

Når du har valgt din opskrift, kan du anvende magic loop metoden så du ikke skal bøvle med flere pinde under strømpestrikningen, på den måde er det meget nemmere når du hele tiden skal strikke rundt.