Uldgarn

Der er mange forskellige varianter når det handler om uldgarn, det kan blandt andet være Alpaca uld, Kamel uld, Lama uld, gedeuld, men denne artikel kommer kun til at handle om den uld der er fåreuld.
Der er så mange forskellige varianter indenfor uld der stammer fra får, lige fra den blødeste fineste lammeuld, til det helt rustikke uld der af mange opleves som kradsende, også er der de heldige der stort set tåler alt uld og er ganske kradse-immune.

Uldgarnets kvalitet

Uldgarn fra får er fantastisk til mange beklædningsgenstande, du kan strikke de lækreste sweatere herunder islandske sweatre, lune sweatre til kølige dage, lettere bluser til de ikke helt så varme sommerdage, strikkede varme sokker, vanter, huer, halstørklæde, cardigans og meget meget mere…

Uld egner sig fantastisk godt til alle former for tøj, da der findes så mange forskellige varianter af uld fra får.

En af de bedste kvaliteter udover evnen til at holde dig varm, er at ulden oftest stadig indeholder lanolin (medmindre det er behandlet på en måde så lanolinen ikke længere er mærkbar i garnet.) når vi strikker med det, lanolinen sørger for at dit uldstrik ikke er ret modtagelig for vand i f.eks. et regnvejr og derfor holder det dig tør længe.

Bliver dit uldtøj alligevel vådt når du har det på, vil du også kunne opleve at ulden ikke bliver kold, så den varmer stadig dine hænder eller kroppen på trods af at det er gennemblødt, uld har ofte sørget for at jeg kommer varm hjem fra vinter lufteture med hunden i silende regn, helt gennemblødt.

Uld er også fantastisk når det gælder om at temperere din kropstemperatur, derfor skal der en hel del varme til før ulden føles for varm.

fordele ved uld er blandt andet:

  • Uld er selvrensende, og kræver derfor ikke at blive vasket ofte, det er nok at lufte det udenfor.
  • uld er ikke modtagelig for dårlige lugte.
  • Uld har en god elasticitet, så det er nemt at bevæge sig med uldtøj på.
  • Uld sørger for at fugten fra din hud bliver transporteret ud og væk fra kroppen.
  • Der skal meget regn til før det trænger igennem uldens lanolin.
  • Det holder dig varm selvom det er vådt.
  • Det sørger for en god kropstemperatur.

Uldens forskellige varianter

Som før nævnt findes der meget forskelligt fåreuld, så der er nærmest noget for enhver smag, og noget uld egner sig også fantastisk godt til uld babytøj, og ligesom noget uld er så tykt og varmt at det egner sig bedst til udetøj, er der også uld der er så fint og lækkert at det er til tøj der bruges hele tiden.

Merinould

Merinould kommer fra Merino Fåret, det lever oftest i lande som Australien, New Zealand, Sydafrika og Sydamerika, men man kan også møde dem i andre lande som f.eks. Danmark.

Der er forskellige racer indenfor Merino Racen så derfor kan der også være lidt forskel på Merinouldens kvalitet, men fælles for dem alle er ulden har tyndere og finere fibre end vi kender det fra andre fåreracer.

Merinould er ofte det garn der bliver valgt til babytøj, men du vil også kunne bruge det til meget andet beklædning, også til tøj der skal helt tæt på kroppen.

Shetlandsuld

Shetlandsuld er fra Shetlands-fårene der stammer fra den skotske nordkyst, den er lidt grovere end Merinoulden men den er stadig en af de ret bløde uldsorter.

Uld fra Sheltlandsfår egner sig godt til strik i det nordiske klima, da fårenes uld får en god vejrbestandighed fra det skotske klima.
sort-for

Islandsk uld

Den islandske uld fra fårene på Island, og er helt klart min favorit uld.

På Island er der kun et uldspinderi, derfor er alt det islandske garn jeg har mødt mærket med Istex logoet, hvilket er ret fint for de laver de fantastiske garner.

Islandsk uld egner sig perfekt til Islandsk strik som f.eks. en Islandske sweater, luffer, cardigans mm.
islandsk-uld-får

Med Islandsk uld kan du selvfølgelig også sagtens lave alle andre former for strik, men mange mener at ulden hører til i den mere kradsende afdeling, så det er fint lige at teste først.

Dog har jeg strikket flere sweatre til mine nevøer i den islandske uld, og med en trøje under bruger de dem ofte.

Lammeuld

Lammeuld er den fineste uld, fra alle fåreracer det er nemlig den første klipning fåret får, og derfor er denne uld ekstra blød og fin.

Der er forskel på lamme uld alt efter hvilken fårerace der har leveret deres første klipning til dit uldgarn, den blødeste lammeuld stammer nok fra Merinolam.

Med lamme uld kan du strikke de fineste bluser og andet tøj, da det ofte er spundet lidt tyndere end andet fåreuld.

uldtot-på-græs

Virgin Wool

Du har måske også mødt betegnelsen Virgin Wool når du har kigget på forskellige uldgarn? Virgin Wool er betegnelsen for uldgarn der bruges for første gang i tøjproduktionen, heriblandt garn.

Det er ikke så ofte man støder på udtrykket Virgin Wool, da det stammer fra de tider hvor man oftere genanvendte ulden, men i dag hvor der garner der bliver lavet i genbrugt uld, er udtrykket ved at komme tilbage, men det er ikke alle garnfirmaer der bruger det, selvom deres uld også er ny.

Uldgarn du kan købe online

Der er et stort udbud af forskellige uldgarn, som du kan købe online hvis du ikke lige bor ved siden af en garnbutik, er det altid en god løsning især hvis garnpakken lander direkte hjemme foran din dør.

Vil du gerne finde uldgarn til dit næste projekt kan du nemt starte her:

Gotlandsk Pelsuld garn
Mama Garn og Uld har en virkelig lækker Gotlandsk uld der er 100% ubehandlet, derfor kan du få glæde af alle de naturlige kvaliteter i den Gotlandske Pelsuld, løbelængden er 100 m pr 100g og strikkefastheden er 16 m x 21 p  Køb garnet her >>

Islandsk Uld
Istex Lett Lopi er den lækreste Islandske uld, det er tilpas tykt til efterårsdagene, og du kan også bruge sweatrene indenfor når vinterens kulde har fat, Lett Lopi fås i mange farver og har alle de bedste kvaliteter fra den Islandske Uld.
Løbelængden er 100 m pr 50g og strikkefastheden er 18 m x 24 p  – Køb garnet her >>

Du kan se flere af Istex garner her blandt andet Einband, Alafoss Lopi og Plötulopi

Shetlandsuld
Bio Shetland fra BC Garn er et dejligt garn i Shetlandsuld, garnet er 100% økologisk med GOTS mærket og det fås i flere smukke farver. Løbelængden er 280 m pr 50g og strikkefastheden er 24 m. du kan se garnet lige her  Køb garnet her >>

Lammeuld / Lambswool
Hos Wadils kan du finde Wadils lammeuld garn, det er i nøgler på 100g og fås i nogle ret fine farver. Løbelængden er 350 m pr 100g (175 m pr 50g)  Køb garnet her >>

Merinould

Viking Garn Baby Merino er et garn der er lavet af 100% Merino der er Superwash behandlet, det har et godt udvalg farvemæssigt og så har det en løbelængde på 175 m pr 50g og strikkefastheden er 28 m på p 3  Køb garnet her >>

Hos Knit by Trine P kan du finde CaMaRoses Yaku som er et 100% Mulesing Fri Merinogarn, Superwashbehandlet i virkelig flotte farver. Du får en løbelængde på 200 m pr 50g og strikkefastheden er 17-18 m x 24 p  Køb garnet her >>

Ren uld egner sig fantastisk til filtning, når du vasker ulden ved en lidt for høj temperatur, vil ulden krympe og blive til filt.

Når man vasker ulden i vaskemaskinen, ved en højere temperatur end ulden egentlig tåler, vil fibrene i ulden udvide sig og filte sammen.

Garn der ofte bruges til filtning, er f.eks. Drops Snow, Drops Alaska og lignende kvaliteter.

Sørg altid for at garnet du vil bruge, til filtning ikke er blevet superwash eller Easywash behandlet.

Selvom der er mange forskellige former for uld, vil det i langt de fleste tilfælde blive fremstillet på samme måde.

Med udgangspunkt i fårene vil de oftest blive klippet til foråret (egentlig er det ikke nødvendigt for fåret ville fælde hvis ikke det blev klippet) her bruger man en fåresaks der er elektrisk.

Når ulden er klippet, vil det blive sorteret, og den bedste uld, bliver det vurderet hvordan ulden skal spindes, herefter sendes det til et spinderi, hvor det gennemgår flere processer blandt andet med vask, karte og bliver spundet til 1 tråd på store spindemaskiner.